Korps Mariniers uit 1955

Grepen uit het Mariniersleven

Een voorlichtingsfilm over het Korps Mariniers uit 1955 met als titel "Grepen uit het Mariniersleven".

De film begint met beelden van schilderijen die de geschiedenis van het Korps Mariniers illustreren, teruggaand tot de Gouden Eeuw met Michiel de Ruyter en Johan de Wit. Dan exercerende Mariniers op de Van Braam Houckgeestkazerne bij Doorn. Appèl.

Omgang met verschillende wapens en oefenen van verschillende schiethoudingen op het middenplein van het opleidingscentrum. Dan schietoefeningen in het veld. Vervolgens oefenen met het werpen van handgranaten. Stormbaan met bepakking en wapen. Oefening in het bos en open terrein. Verbindingsspecialisten. Bazooka en vlammenwerper. Dan de stootspecialisten. Oefening in bos. Oefening met het binnengaan van een huis, gooien handgranaat. De stoottroepen krijgen steun van mortiervuurspecialisten. Ontploffingen. Mitrailleur gereedmaken en schieten met lichtspoor.

Opnames aan boord van een varend schip, Hr.Ms. Tromp. Vervolgs Hr.Ms. Banckert. Instructie aan boord met het bedienen van luchtdoelgeschut. Landingen en bestormingen op het strand van Texel. Mariniers in Nederlands Nieuw Guinea. Beelden in de jungle. Vervolgens Mariniers in de Nederlandse Antillen.

Aankomst Hr.Ms. De Ruyter in Curacao in 1955 met HM koningin Juliana en de Marinierskapel. Afsluitend beelden van Prinsjesdag in Den Haag.

Commentaren: 0